Minimale bestelbedrag 20,-
Wat zijn AZO kleurstoffen?

Wat zijn AZO kleurstoffen?

Wat zijn AZO kleurstoffen?

Candy Mix & Match heeft ervoor gekozen om géén snoep te verkopen waarin AZO kleurstoffen verwerkt zitten. Hierdoor beperken wij natuurlijk ons aanbod in onze webshop maar het is wel een bewuste keuze.

Hieronder leggen wij uit wat AZO kleurstoffen zijn, wat de gezondheid risico's kunnen zijn, bij jonge kinderen maar ook volwassenen.

Na het lezen begrijp je misschien waarom wij deze keuze hebben gemaakt.

Wat zijn azo-kleurstoffen en waarom worden ze gebruikt?
Als je wel eens snoep, snacks of frisdrank eet of drinkt, heb je misschien wel eens gehoord van azo-kleurstoffen. Dit zijn kunstmatige kleurstoffen die vooral rood, geel, bruin en zwart zijn. Ze worden gebruikt om voedingsmiddelen een aantrekkelijke kleur te geven.

Azo-kleurstoffen hebben hun naam te danken aan een chemische verbinding die ze hebben: de azo-groep (-N=N-). Deze groep komt niet in de natuur voor, maar wordt kunstmatig gemaakt in een laboratorium. Azo-kleurstoffen zijn goedkoop en stabiel bij hoge temperaturen en licht. Daarom worden ze veel gebruikt door de voedingsindustrie.

Wat kunnen de gevaren zijn van azo-kleurstoffen?
Hoewel azo-kleurstoffen goedgekeurd zijn door de Europese Unie en op het etiket vermeld moeten worden met hun naam of E-nummer, zijn er ook zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico's van deze stoffen. Sommige mensen kunnen namelijk allergisch of overgevoelig reageren op azo-kleurstoffen. Dit kan leiden tot huiduitslag, astma, netelroos of andere klachten.

Daarnaast kunnen sommige azo-kleurstoffen in het lichaam afgebroken worden tot aromatische amines. Dit zijn stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Daarom zijn er strenge regels over welke azo-kleurstoffen wel en niet gebruikt mogen worden en wat de maximale concentratie in voedingsmiddelen mag zijn.

Vooral jonge kinderen kunnen gevoelig zijn voor azo-kleurstoffen, omdat zij relatief meer snoep en snacks eten dan volwassenen. Bovendien wordt er gesuggereerd dat azo-kleurstoffen invloed kunnen hebben op het gedrag van kinderen, zoals hyperactiviteit of concentratieproblemen. Hoewel dit nog niet wetenschappelijk bewezen is, wordt er wel geadviseerd om voorzichtig te zijn met het gebruik van producten met azo-kleurstoffen bij kinderen.

Hoe kun je minder azo-kleurstoffen binnenkrijgen?
Als je minder azo-kleurstoffen wilt binnenkrijgen, kun je letten op het etiket van de producten die je koopt. Alle kleurstoffen moeten vermeld worden met hun naam of E-nummer. De meeste E-nummers die beginnen met E1 bevatten een azo-groep. Je kunt ook kiezen voor producten die natuurlijke kleurstoffen bevatten, zoals bietensap, kurkuma of paprika-extract.

Echter, het belangrijkste advies is om niet te veel snacks, frisdrank of snoep met AZO-kleurstoffen te consumeren.

Disclaimer: Deze blogpost is geschreven met behulp van de search engine Bing. 

De informatie in deze blogpost is gebaseerd op de zoekresultaten van Bing en is niet bedoeld als medisch of voedingskundig advies.
Raadpleeg altijd een arts of diëtist als je vragen hebt over je gezondheid of voeding.

Bing dus ook Candy Mix & Match is niet verantwoordelijk voor de juistheid, volledigheid of actualiteit van de informatie in deze blogpost.